måndag 22 oktober 2007

I Årsta vill jag bo.... där har jag min familj.. å jag hittar nästan ööverallt .. men Årsta har blivit kallt..

Jar lallar på den gamla Orup-dängan mendans jag svär i natten över att jag missat sista tunnelbanan & tvärbanan... Ja Nu har jag äntligen flyttat ut ur min lägenhet i Vasastan (det är stambytar-tider...) & lättad har jag funnit en plats på jorden (i Årsta) där jag kan pusta ut efter nån veckas fruktansvärt ihop-packande & inplastande av mina prylar & möbler hemma... Men jag har inte vant mig vid att passa sista tåget så jag verkligen tar mej hem... jag är van att bara knalla hem... & att hem ligger just runt kvarteret... så den här gången fick det bli taxi... jag vet att det går bussar, men jag skyller på min hosta & hoppar in i droskan..

& ni som inte va på Konserhuset igår missade den sista bejublade föreställningen med Gycklargruppen !

torsdag 18 oktober 2007

Det brinner i knutarna !

Jag är på praktik... jag jobbar... jag packar ihop hela min lägenhet iför stambytet... min symaskin går sönder... jag har ingen mat hemma... det kommer en massa trevliga typer & hälsar på & bara hänger... jag måste välja vad jag ska ha med mej & på mej dom närmsta 2 månaderna... jag ska flytta & va färdig här på lördag... & så ska jag göra ett kul jobb på söndag... jag är faktiskt liiiiite stressad nu ! Men det är galet kul : )
*
Update: Klockan är nu 21.45 & symaskins-akuten har ryckt ut & smidigt levererat en satans snygg & pålitlig Husqvarna från sent 50-tal... så nu fortsätter jobbet !
*
Update #2: Klockan är nu 02.14 & jag har sytt färdigt, härligt ! Jag ser mej omkring & ... ja hela mitt hem är faktiskt upp&ner vänt... svarta plastsäckar står huller om buller fyllda med kläder & tyger.... böcker, sladdar, cd-skivor, plastfickor, överfyllda papperskorgar.... & så dessa två enormt stora svarta draperier till råga på allt.... bäst att bara försöka somna ifrån alltsammans nu på direkten......
/ Natti-natti !

måndag 15 oktober 2007

Det kom ett mail ...

"Hej...!
hästen dog...självdog...! "
*
... så det blev inget sockenlappjobb ...

söndag 14 oktober 2007

.... Stambyte i antågande .....

... å jag drömmer om att det ska bli klart

fredag 12 oktober 2007

Veckans boktips !

Rosas bondgård av Åsa Böhme & Lisen Adbåge,
översatt till Nordsamiska av Ville Söderbaum
Rosa oapmedállu
*
En galen bok med ännu galnare teckningar. Texten är både på svenska & samiska så den har stor chans att bli årets julklapp..... släng genast in en beställning hos:
vil_soderbaum(snabel a)yahoo.se !
Han tar bara en hundring för denna fantastiska läs-upplevelse !
*
Updtate: Författaren hittade hit, i detta inlägg skriver hon om det :)
Här är adressen till hennes blogg: http://frokenfraknig.blogspot.com/

torsdag 11 oktober 2007

Min vän har blitt en "Sockenlapp"

I telefonen

  • Snowman: Vet du va jag har gjort idag !
  • L8:
  • Snowman: Jag har skjutit en hund
  • L8: Ha ha (nervöst skratt) eh jaha ?
  • Snowman: Ja & så hade visst deras häst problem med magen... så nu vill dom att jag ska skjuta den åxå...

.... alltså har Snowman gått å blitt Sockenlapp helt plötsligt..

... vilket betyder att han utför den föraktade sysslan att flå hästar och hundar åt bönder i socknen. Ett jobb som förr utfördes av samer i de olika socknarna...

- Ingvar Svanberg skriver om sockenlappar i boken Samisk etnobiologi:

" "Lappen skall ta livet av kattor såväl som av andra djur, emedan det anses som något opasssande för en riktig människa", uppges det i en protokollbok för Uppsala Landsmålsförenings norrländska fackavdelning i samband med folktro om katter."

onsdag 10 oktober 2007

Oups ! Det blidde ett par Dr Martens....

Snygga snygga snygga !
*

Update: Dessutom är dom galet sköna åxå ! Jag vill aldrig ta dom av mej ... & det är blixtlås så OM man vill ta dom av sig... ja då går det lekande lätt ! Inte som förr i världen när man fick kämpa med plastpåsar på fötterna för att få bootsen på sej... & sedan ha minst två man till hjälp för att få av dom... Nä guuu va skönt det är med moderniteter !

söndag 7 oktober 2007

Fokus nr 32

Tiningen Fokus har i sitt senaste nr ett bejublat bildreportage, bilderna tagna av Johanna Henriksson. Gå in & titta, skrolla ner en bit på sidan så hittar du bildreportaget, klicka här & kolla mej i dom snygga pjucken !


tisdag 2 oktober 2007

Verbh - Märit Frändén, Björn Lundqvist & Karin Wilson strukturerar upp sydsamiska verbh !

Jag var i Uppsala en sväng & lyckades få tag på ett härligt exemplar av en färsk verbhandbok. Den är inte bara snygg den är åxå "ett oumbärligt referenshjälpmedel för alla som kommer i kontakt med sydsamiska" . Synd bara att den inte är på nordsamiska eftersom det är lättare att komma i kontakt med höll jag på att säga.... men jag får väl säga som såhär: det vore lite härligt med en sånhär fint strukturerad bok på nordsamiska åxå ; )
/ Kiitos Björn
*
Update: recensera här