måndag 31 december 2007

Gott Nytt År alla chokladälskare ;)

Jag bara känner att 2008 kommer att rocka fett !
/Nyårs-kram från Tålvis

lördag 29 december 2007

Ääääääääntligen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Länge har jag tjatat..... men idag struntade jag i mitt köp-förbud som jag gav mej själv i förrgår & så gick jag till Matssons band & köpte guldfransar.... Sytt & slitit & många meter handsömnad för att få fast alla fransarna... men det var det värt... & nu kära vänner så har jag äntligen en alldeles fantastisk sammets ridå i min foajé.... nu sitter jag bara & väntar på att min gäst (som faktiskt renoverar sin foajé just nu) ska dyka upp & få göra storslagen entré här.... snart snart ... hoppas jag :)

En brandvarnare i min smak

Snapalarm behöver man inte skruva fast i taket, & det låter skitbra tycker jag! Det blir nämligen apfult. Jag stod för en stund sedan i oerhörd ångest över var jag skulle placera min brandvarnare ( som bara har legat på en dopfunt i hallen hur länge som helst nu) & så hittade jag den här i en tidning, fy faan va bra, jag ska beställa en snarast.

fredag 28 december 2007

Sovmorgon

Oj jag sov till tolv... det blir lunch till frukost då eller...

tisdag 25 december 2007

Shit... jag såg faktiskt Tompten igår !

För att få ner mättnaden efter all god julmat så tog vi en liten promenad... ja för att lixom göra lite extra plats för lite dessert, & för att inte helt tuppa av & behöva lägga sig på soffan under resten av kvällen. Hela Norberg var fullständigt Julpimpat i amerikansk stajl. Det lyser & glimmar i var & vartannat träd, buske, balkong & överallt annanstans åxå... Det står självlysande tomptar & dvärgar & hjortar i trädgårdarna.... precis helt gaaalet faktiskt. En ny trend verkar åxå vara att göra en "gran" av ljusslingor formaterade i pyramid... såna finns på alla höga monument här i byggden.
*
Nåväl, på promenaden i kvällsmörkret så fick vi syn på självaste Tompten som i full mundering... men utan sina renar... knackade på dörren i ett av grannhusen... han hade en förfärlig stämma & frågade det fanns några snälla barn. Vi stog bakom en enorm en & tjyvkikade... & vi såg att han hade en stor säck med sig, så det blev nog några klappar utdelade i den familjen. Vi hade inte ro att stanna för att se hur det hela slutade... eller hur länge han stannade... Vi gick tyst vidare & stack ner till sktridskobanan för att halkande snurra runt & göra lite julpirruetter.
*
När vi kom tillbaka till vårt julgäng så blev det en bejublad klapp-utdelning.... & jag tror bannemej att jag åker hem med snyggaste grejjerna :)

söndag 23 december 2007

GOD JUL! Språknämnden rekommenderar:

  • skriv isär: i dag, över lag, efter hand, före detta, i morgon
  • skriv ihop: alltför, återigen, häromdagen, ifall
  • använd som regel versalbokstäver för att ange Romerska siffror
  • bokstaven w tas som regel inte med i uppräkningen av det svenska alfabetet

Jag kom över ett ex av "Svenska skrivregler" utgiven av Svenska språknämnden och jag läser den med skräckblandad förtjusning.

Dom skriver om enkla och dubbla horungar i kapitlet om "markering av nytt stycke" vilket jag tycker är lite skojigt.

Jag är ju själv helt hopplös när det gäller stavning och jag kör konstant med överdriven särskrivning med bindestreck, för många utropstecken, för få eller för många punkter lite varstans, och jag hoppar över ord och använder & tecknet fast man inte ska... dessutom använder jag mig av versaler i början av en massa ord i rubriker fast man alls inte bör och så gör jag egna konstiga ord...

I dag har jag fått lära mig att det heter "öppenhjärtig" (inte öppenhjärtlig) och "omständlig" (inte omständig) så kanske kommer jag att skriva lite mera rätt (inte rättare) i framtiden. Det är iallafall kul att kunna slå upp... om utifallomatt man vill skriva rätt... och det kanske man vill... ibland.

Kolla in Språknämndens frågelåda vettja den var lite halvkul

God & Fridfull Jul

önskar jag Er alla!

/Lotta

lördag 22 december 2007

Släktforskaren i natten :)

Jag möts av mail av en nattforskare när jag kommer hem efter julölen:

-Hittade några släktdrag hahahahaha
en kommentar är:
kallades för "Mylly", eftersom han "var så pratsjuk, att han gnodde som en kvarn"

'
-Visste du att du har en släkting som var en av missionären August Lundbergs i Lannavaara främsta medhjälpare; de reste bl.a. tillsammans på en predikoresa till Norge 1892. Han bidrog tillsammans med Lundberg att utforma den riktning inom laestadianismen, som kallas öst-laestadianism.
*
Å jag som trodde att jag bara var smyg-laestus... bara hade dom där sidorna som visar sig i mitt val av inredning.. ja som att jag inte har gardiner (eller djävulens kallsonger), blommor eller TV... & så visar det sig att jag bär på en skugga av ansvaret till roten av allt det onda.... Mamma Mia jag känner att jag måste ut & missionera...
*
.... eller så finns det en mening i att jag i några dagar har känt ett starkt behov att inköpa en blomma..... & faktiskt drömt lite småperversa drömmar om en köksgardin :)

torsdag 20 december 2007

Igår : Tumba - Avslutning - City - Söder - McD - Imperiet - Pelikan :)

Idag: Lite trött & väldigt risig frisyr

Jag drömde igårnatt:

...att jag hade en motorbåt. Båten låg förtöjd vid en älv. Tre personer ville låna båten. Jag kände inte igen någon av de tre personerna men jag kände dom ändå. Jag fick en fråga av en om den kunde få låna båten. Jag ville inte men lät mej övertalas. Dom tre personerna åkte iväg i båten & körde rakt ner i en fors. En person dog, en person fiskade jag upp men var skadad & inte sej själv & den tredje bara försvann ur drömmen. Sedan vaknade jag av att den personen jag fiskat upp tryckte in sin äckligt vassa armbåge i min rygg & den vägrade sluta.
*
Nu: Väntar jag otåligt på den där julklappen som jag har beställt till mej själv ... den borde dimpa ner i brevlådan NU ! :)

onsdag 19 december 2007

Igår : Tumba - Skärholmen - Fruängen - Hem - Klippning vid Karlaplan - olivmiddag med tröjleverantör - Hiphopfest vid Stureplan - irländsk avslutning

Dagens tips: Dust It. En liten röd (dyr) burk i plast & i storlek som en mindre kryddburk som innehåller ett mycket fint vitt pulver att krydda ut över håret. Det ger en matt, torr & lite risig känsla, lite häx-stuk & man slipper känna sig så nyklippt :) Helt fantastisk produkt !
*
Nu : påväg till avslutningen :D

måndag 17 december 2007

Varmkorv - Glöggish i Årsta - Sightseeing till Alvik i mörkret - Etiopisk köttmiddag i Vasastan

Lite väl mätt... hur ska jag orka sova... & hur ska jag orka upp tidigt imorgon.... ja eller det är ju faktiskt idag jag ska upp...

onsdag 12 december 2007

God ljus morgon !

07.45 ringer det på dörren.... Diiiiiiing Dåååång.....

  • "Hej, oj, det var inte meningen att väcka dig, men det var du som hade problem med elen va. Ja & nu är jag här för att fixa den!"

Yrvaken & rufsig släpper jag harklande in el-mannen & stapplar sedan in i köket för att koka morgonkaffe. Det visar sig efter en stund att det är samma typ som har ringt & väckt mej ett otal gånger för att ställa frågor om olika elinstallatoner i mitt hem medans jag bodde i exil i Årsta., & jag hör aldrig riktig vad han säger...Men nu gör det ingenting han fick lampan i hallen att funka & så ska han dra om nån skum ledning som var olaglig.... så allt är förlåtet! Varde Ljus !

söndag 9 december 2007

sista natten i Årsta bakom soffan ... ialla fall för nu

Sitter i mitt eget kök & pustar ut efter att ha släpat hit dom sista prylarna från mitt Årsta-hem. Stambytet är klart & nu är det bara en målare som ska bli klar i mitt rum under dagen... & så städningen... men shit... jag som trodde att jag hade det bra förr... men nu.... det är så fint här så man dör... väldigt dammigt.. men väldigt väldigt bra... & stort... jag känner nu att jag bor otroligt stort... & så har jag gjort mej av med en massa grejjer så det bara ekar här... Stort & minimalistiskt... det ska jag försöka mej på nu... kanske :) .
Nu kaffe, skål !

fredag 7 december 2007

Ok nu är det bekräftat... Gary Oldman ÄR såklart same !

Jag kollade på nån Harry Potter film häromdagen & återupptäckte Gary Oldman som Sirius Black... Ja & då slog det mej plötsligt... han är inte bara snygg... han är ju same åxå... inte mer än 175 cm kort & kolla in hans kindben.... jag känner igen släktdragen banne mej ... På bilden härovan är han en kostymklädd dracula.... tyyyypiskt samiskt på min ära !

torsdag 6 december 2007

Hyvää Suomi !!!

Grattis Finland på självständighetsdagen !

Shiiiit... jag ser så äckliga filmer ! Äckligt äckligt bra ... & snygga snygga afficher ..


Otroligt äcklig & slämmig & bra & cool & syrlig & jag vet inte allt.... Coola coola tjejjer i den här filmen... & äckliga äckliga zombies.... jag mår illa nu.... & bra samtidigt :)
*

Strax innan Planet Terror så tycker jag ni ska ta er en titt på Death Proof... jag såg den förra veckan... flygande kroppsdelar av alla de slag... dessa två män lyckas ständigt göra filmer & gestaltningar av såna galet coola kvinnor ... eller... hur sjuk är jag egentligen.....

tisdag 4 december 2007

Nedräkning !

Min lägenhet ska va klar på fredag, dom ringde nyss.. Jeeeeeeeeeeeehoooooooooooooo ! Så det är nästan som om jag glömmer bort att jag har ont överallt... äh det känns mycket mindre nu dessutom :)
*
& så kan man idag se att jag är jag citerad i DN på sidan 4 i kulturdelen... man är alltså inte bara cool.... man är syrlig åxå :D
*
Läs här vad Lars Linder skriver om Museernas identitetskris i DN idag

måndag 3 december 2007

ont ont ont

i händerna gör det ont.. i ögonen gör det ont... i nacken gör det ont.... jag vill inte dricka kaffe.. jag vill bara ha fruktsoppa & corn flakes... & så vill jag bara sova, fast det gör ont det åxå.... Nån säger att det är influensa... andra säger gikt.... jag vet inte, men det är inte bra iallafall...

söndag 2 december 2007

Ute i Årsta igen

Tillbax till min hörna bakom soffan i Årsta. Har bokat tvätt tid & packat väskan till Tumba & jag tror allvarligt att jag blir Vasastansbo till helgen :D

lördag 1 december 2007

Oj.. kära... men jag kan inte ..

Ibland undrar man ... inget hörs någonstans ifrån.... & så plötsligt... DING-DÅNG ! så plingas det på från alla håll... Hur kommer det sig att alla gamla spöken helt sonika hör av sig & vill leka... samtidigt... Det är alls inte obehagligt... nej tvärtom... men jag kan inte riktigt begripa mej på deras tajming... Inte så att jag heller förvånas över deras kärlek som aldrig riktigt dör.. nej då jag vet att jag är alldeles otroligt älskvärd & jävligt kul & bra på både det ena & det andra.. & det är ju bra för självkännslan.. så jag klagar inte.. Men det enda jag verkligen vill & längtar efter.. det är röjja upp i min nästan färdiga lägenhet & flytta hem & sy ridåer & jobba & bo i Vasastan... så jag kan tyvärr inte flytta med till Porjus eller nån annastans heller... men tack ändå för alla fina frågor :)

fredag 30 november 2007

.... en vecka.... där jag :

  • Flyttade innanför tullarna :)
  • Älskar att vara på Söder eftersom jag springer på folk jag känner hela tiden
  • Började åter i Tumba
  • Träffat Mr M igen & igen & igen
  • Inte har rökt en enda cigg
  • Fikat i Skrapan flera ggr
  • Börjat tro på att jag snart ska få flytta hem till Vasastan
  • Suttit på en toalettstol i min hall med en man med en tumstock i handen för att mäta ut höjden för toalettrullehållaren.....
  • Faktiskt har kommit på att jag är FÖR gallerior.... det är valet av butiker i dom som kan vara problemet... jag gillar att slippa ha mössan på när jag shoppar.. & så slipper jag springa runt hela stan :)
  • Sprang på DJ Puh i en möbelbutik på sööööder & åt rabarberbulle
  • Har inhandlat mitt första duschdraperi någonsin
  • Nu vet säkert att rött är min favvo favvo-färg !
  • Varit på bio & känner att jag måste köpa DVD spelare.. & kanske TV åxå.. fan

onsdag 28 november 2007

Gomorron ! Jag är lite sen

Sovmorgon idag, gick inte upp förrän typ halv 8 :)

tisdag 27 november 2007

Äntligen hämtade jag min Bubbeljacka !

Svinkallt & så har jag bara haft min tunna jacka... en snabbtur till Årsta där jag hämtade både mössan & bubbeljackan... nu kommer jag kunna överleva de närmsta förbannat kalla dagarna...brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Jag har fått ett härligt mail :

Hej, Lotta!
Det var längesen!Jag har ju tänkt på Dig, av och till, ex vis då jag är på Djurgården...Jag såg Dig i ett inslag av Aktuellt / Rapport. Nordiska Muséet och samer... Då tänkte jag, att jag ville höra av mig till Dig!Sist vi sågs, kan det ha varit på Brunnsgatan? Ja, sen så flyttade vi ju till Tegeluddsvägen, men jag tror inte att Du har jobbat där!?I den tiden, fick jag kontakt med en norsk tjej, Linda. Hon erbjöd mig, att jag skulle få flytta in till henne i Norge. Så jag gjorde det, och kom till Ramnes i Re kommune i Vestfold fylke, på Östlandet av Norge. Tio mil söder om Oslo. Men det gick ju inte alls bra med det där!! Det funkade inte, rätt o slätt... Det där med kärleken, den kärleken. Så jag måste flytta ut från Linda's bostad! Men det var svårt att komma tillbaka till Haninge i Stockholm! Dels hadde lägenheterna blivit så dyra i insats, och dels var det lång kö till hyres-rätter. Så jag fick en egen lägenhet i Ramnes, faktiskt på samma gata som Linda! Och idag, är vi världens bästa vänner! Vi träffas dagligen, hart när. Det var alltså bara kärleken, som inte gick så bra...Jag blev förtidspensionär, pga upptäckten av att jag hade "Asberger-syndrom". Men, jag är fullt versam ändå...Måndag. Då kommer det en tant från kommunen, som skall städa hemma hos mig. Hemsamarit, eller s k boveileder. Någon kväll / månad, är jag på parti-Grupp-möte. Jag är lokal-politiker, och var nominerad i det sista kommunvalet - fast vi fick inte så många röster... Tisdag. Jobbar på en pastorsexpedition / kyrkokontor. Förer bok: Barndop, konfirmerade och begravningar. Så tar jag någon telefon o så. Så har jag hand om posten... Varannan tisdagsförmiddag, har vi stabsmöte, då skall det diskuteras om massa saker, som har med våra fem kyrkor och sex församlingaratt göra. På kvällsttid, är jag stöttekontakt för en funktionshämmad farbror. Det är ungeför, som en personlig assistent.Onsdag. Är på ett dagis, som sago-farbror / leseravn. Läser en så där fem à sju böcker, för barna... På sommartid, klipper jag gräsmatta, hos en gammal tant... Torsdag. Eftermidag, är då på kyrkokontoret.Varannan fredag. Är stöttekontakt för den förre sambon, Linda. Söndag. Jobbar i kyrkan. Assisterar barndop, läser texter i Gudtjänsten, assisterar präsen i samband av utdelandet av Nattvarden. Räknar kollekten... Inte varje söndag, men ändå...Jag o Linda, kommer till Stockholm ungefär en à två ggr / år. Vi bor då på en camping-stuga på Gålö - åker runt och hälsar på vänner o bekanta, ex vis LFAB. Även mina två systrar o deras familjer... Det är kul, vet Du...Hur har Du det da'? Har Du jobb? Familj? Har Du det bra? Ja, Du kanske kan höra av Dig, och berätta lite, om hur det förhåller sig! Det hadde varit trevligt, Lotta!
Jag tror att det blir bra så här så länge, och säger
Många hälsningar XXX

Gooooood Morning !

Shit, jag är bara tvungen att skriva några rader & rapportera att jag har blivit lite sjukligt morgontidig... jag är uppe före min nya Landlady... & hon är galet pigg i vanliga fall... jag brukar inte gå upp förrän vid 8 snåret.... men idag skuttade jag upp 05.18..... & nu ska jag fixa kaffe & frukost.... & sen ska jag nog banne mej gå & lägga mej igen... för detta är nog lite too mutch :)

*
Update: Nä jag kunde inte somna om... nu drar jag iväg på viktigt uppdrag.... solen skiner & även om jag har glömt min vinterjacka i Årsta så ser det alldeles alldeles fantastiskt ut... jag måste uuuuuuuuuuuuuut !!!!! See Ya

måndag 26 november 2007

ZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZzzzzzZZZZz

Den här månen gör att jag inte kan sova... mamma mia... jag ska ju snart gå upp... go´natt L8 .. stäng ögonen & somna nu

Anka

Innan bion gick vi till ett kina-hak & jag testade anka för första gången... det var alldeles fantastiskt gott.. jag blev alldeles för mätt & fick till min förfäran en halv kokosnöt fylld med glass efteråt.... märkligt märkligt

lördag 24 november 2007

Klockan är typ 15 & nu går solen ned ... & så lite samekitsch åxå...

Som tur är så hann jag ut i morse & fick frotera mej med solen & frosten & fick in lite energi i mitt vintertrötta jag. Måste vara någorlunda laddad inför måndagen i Tumba & så måste jag byta bostad för en vecka, min Landlady´s föräldrar kommer så då flyttar in innanför tullarna & bort från Årsta för ett litet tag.
*
Update: Jag kollade in reprisen på den samiska såpan Frufritt nyss... den var inte alls så pinsam som jag hade trott.... & det var samisk berättarröst ... bra bra ! & det är värt att kolla på åxå om man är lite intresserad av inredning... här får man se precis hur det ser ut i det samiska vardaxrummet... hörnfuskskinnsoffan ... furu.... valv i dörröppningarna... alldeles alldeles underbart kitschigt!

torsdag 22 november 2007

Hmmmm Lovely Lovely Day !

" ... om vi vill behålla traditionen måste vi ju för faan va mé i utvecklingen !"
Så sa han idag & gav sej själv en poäng... and I like him... Mr M

Tur i Sammet !

Röd sammets ridå..... nu kan det äntligen bli av ! Det ligger en fin hög med tyg till mig hos bossen & bara väntar på att jag ska få flytta hem till Vasastan igen... & så fort jag har röjt bort det värsta byggdammet... ja då blir det en riktig teaterröd sammets ridå i min foajé... med guldmålat överrojalistiskt "Stoor-emblem" & guldtofsar.... hmm ja & lite guldfransar... det måste jag nog åxå ha :)

onsdag 21 november 2007

Oväntat kärt återseende

I tröttman mellan jobben råkade jag springa på dej ... precis vad jag behövde, det var jätte jätte länge sen... & du sa att det bästa med oss är att hur mycket vi röker beror på vilka vi umgås med.... vi rökte inte så mycket ;)

söndag 18 november 2007

jobba jobba jobba.... lätt lätt lätt

Morgonpigg fast det blev en halvsen kväll på Tranan igår.... funderar fortfarande över varför man aldrig vänjer sig vid deras toaletter... hur låser man dörren, varför är dörrarna genomskinliga... & dom där sekunderna innan man fattar hur man får igång vattenkranen över det skumma lutande handfatet.... mysko, jag blir lika förvirrad varje gång.
Landlady planerar glöggfest i ansiktsmask & jag försöker jobba färdigt inför näst nästa vecka.

fredag 16 november 2007

Oj !

Utdrag ur ett telefonsamtal idag mellan mej & min kära Landlady:

  • "..... Ok, jag ska bara upp i lägenheten & hämta posten, sedan åker jag direkt hem"
  • "Men Lotta, hörde du vad du sa! Du sa Hem om Årsta!"
  • "... Oj, shit, jag har flyttat hemifrån... & jag gillar det."
  • "fniss fniss"

Ibland har jag sån tur

Blev bjuden på lunch dagen till ära.. min älsklingsrätt... lever & potatismos, massor av grädde & lök & sockerärtor... gudomligt gott och jag åt alldeles för mycket. Nu hade man väl kunnat tro att dagens lycka var gjord i&med den stadiga måltiden... men det blev bara mer... middag bjöds stort efter jobbet på lokal & nu tror jag inte att jag kommer att behöva äta förrän på lördag...

onsdag 14 november 2007

Back to Black !

Ääääntligen ! Jag har hittat svarta čázegat från Kero ! Ascoola & sköna & dyra ....
Kunde inte låta bli att köpa när dom dök upp sådär framför mej i ett skyltfönster i Gamla Stan.. passar äckligt bra till mina ny Lee... & har man dom till kolten så kanske det blir liiiite mindre tantigt... & liiite mer biker-style... det går åt rätt håll !
*
Update: Efter många & långa beundrarbrev så har jag tagit reda på att affären jag handlade dojorna på heter Kilgren & ligger på Västerlånggatan 45 i Gamla stan ! & jag ska åxå vidarebefordra vad min Designerkompis sa på vårat lunchmöte idag (eller imorgon.. eftersom jag skriver det här dagen efter) : "Det finns inget som är så hot i Stockholm just nu som näbbskor, det är super-inne!" . Så spring & köp nu ! Eller gå dit & prova & beställ sedan direkt från Kero, det är ju lite billigare :)

tisdag 13 november 2007

Shiiit va folk gooooglar !

Det verkar vara en liten folkrörelse som just nu håller på att googla upp "lapp på lapp men ingen söm".... & det skojiga är att det är det här som just nu hamnar överst på google. Skissen på min lapplista är ju iof värd att skåda.. men en av komentarerna innehåller lite "ekivokt språk", vilket tydligen gör detta inlägg totalt oemotståndligt & folket klickar & klickar & klickar ......
*

Jag ser Bambi i grönt slajmigt vatten


söndag 11 november 2007

Utelåst & insamlad på Nordiska Museet.. My God jag hänger där mest varje dag....

Jag fick mina sekunder i etern igårkväll... mina Fifteen seconds of fame hamnade på ärofyllda Rapport där jag tydligen ville ha mer Rock´n Roll... det kan jag verkligen stå för... när det gäller det mesta faktiskt.
*
En sen & über-internationell-indisk lunch på söder avslutades med björnklisterdoftande glass i dom tightaste brallorna i norden.. jösses jag var tvungen att ha extra brallor med mej i ryggan för att sejfa... men i slut var jag riktigt o-safe & upptäckte på stan mitt i natten att jag inte hade några nycklar med mej.... hystreri hystreri hystreri!
*
Lyckades få en tillfällig bostad & tänkte till lite.. kom på att nycklarna kanske kunde ha slarvats bort på Nordiska Museet... Ringde Emma i museishoppen & hon var så gullig & letade rätt på dom.... Emma är min ängel !!!!! Nu har jag hämtat nycklar, fått åka gammal 70-tals buss & varit på Årsta-skogs-promenad & är tillbax hemma i min hörna bakom soffan.... Life is goooood !

fredag 9 november 2007

Sápmi på Nordiska Museets vis

Samlingen av samlat folk var riktigt härligt kvällen till ära & man fick verkligen det man skulle en sån här gång... sippa på lite bubbel, mingla runt & träffas & froteras, få sig en skymt av Prinsessan Viktoria & nalla lite på torrköttet. Själva utställningen hann jag inte hårdgranska, det var ju rätt trångt, men den bestod typ av slöjd & text (jag figurerade iof själv på en bild där & jag ser skitskraj ut, vilket jag säker åxå var, men en vänlig själ tyckt bara d var gullig... hm ). Jag kom iallafall fram till att museer är väl museer & det blir nog sällan så mycket rock´n roll utställning där, fast Lars-Ànte Kuhmunen & hans band spelade & var skitbra... verkligen bra & lyckat! Synd att dom inte kan vara där jämt & joika... som en levande istallation. Det är ju ruggigt snyggt med män i veckad kort klänning.. ja eller kolt som man ska säga, eller kilt som i Skottland... riktigt riktigt snyggt, fan att det ser så mycket tantigare ut på mej!

Slöjd är ju slöjd & jag börjar nog tyvärr tycka det känns lite dammigt & osexigt att kolla på, även om jag gillar själva hantverket... men.. det finns faktiskt EN riktigt bra anledning att besöka den nya samiska utställningen... på mingelfilmen i början får man sig en ordentlig titt på "The Sexiest In Sápmi´s" lite håriga bringa i v-ringad Tee! (grattis LM!)

*

Update: kolla in mingelbilderna hos Maria

torsdag 8 november 2007

Tjugo par strumpor ...

Köpte 20 par nya strumpor för några dagar sedan... likadana strumpor som jag hade hemma typ... & redan när jag kom hem började problemen... vad göra med dom gamla? Alltså det är ju inga problem med dom som är trasiga... dom är det ju bara att kasta direkt... men dom som är lite lagom utslitna då... vill man att det ska blandas in en halvgammal strumpläst bland dom nya... Nej nej nej !!! Jag kunde inte bara slänga alla gamla strumpor på en gång dock... det hade kännts helt fel.. men jag kastar numera ett par använda strumpor i soporna var kväll... & när dom tar slut... ja då ska jag börja på den alldeles nya högen :)

onsdag 7 november 2007

Middaxtips från Tromsö

Det var bara att knalla iväg till Gullmarsplan för att handla lite ingredienser.... blev inspirerad av Marina igår & blev tvungen att laga till nått kladdigt... Det står & småputtrar på spisen just nu... Mmmmmm

Sjunger viskande i natten

Min vän i Norge fyllde år igår & jag glömde bort att gratulera.... det blev en alldeles för sen kväll för att ringa men jag ville ändå skicka en hälsning så jag slängde iväg ett SMS strax efter 02 inatt:

"Shiit, jag hade
verkligen tänkt
ringa dej o gratulera
o sjunga en sång..
men nu får du en
försenad hälsning
mitt i natten
istället.... Grattis o
kramar från mej!"
*
Det dröjde ungefär fem minuter så ringde min telefon & min vän befallde - SJUNG ! Så där låg jag på min madrass bakom soffan i Årsta, mitt i natten & sjöng någon typ av födelsedagshymn & försökte att inte tänka så mycket på att min Landlady ligger i rummet bredvid & försöker sova. Vi skrattade länge & sedan, när vi la på, då var det nästan omöjligt att somna :)

tisdag 6 november 2007


måndag 5 november 2007

Nån har bränt upp mitt favoritställe !

Värsta branden har det varit inatt på Grill... min favoritbar runt hörnet... tur att jag inte bor hemma just nu... att jag befinner mig på andra sidan stan & hänger på söder & Grill ändå känns alldeles för långt bort... men det var väl ändå synd... Fast jag minns nu att det ändå var dax att byta ut barstolarna... dom hade alla små stift som stack upp lite genom stoppningen.... så man hade ibland rivsår på låren när man kom hem därifrån... Så jag ser fram emot nya Grill med sköna & frächa barstolar :)

söndag 4 november 2007

Dipp

Det finns olika sorters dippar..

  • vitlöksdipp
  • chilidipp
  • yoghurtdipp
  • sweet&sourdipp

..... men sedan finns det dom här dipparna som inte har det minsta med chips, gurkstavar eller morotsstavar att göra. Hur jävla efektiv, duktig & fokuserad man än har varit så finns det inget annat att göra än att vänta... Jag hatar att vänta, jag har inte tid att vänta, jag har några veckor till på mej & jag vill ha full fart precis just nu! Helt plötsligt ser jag ingen som helt ljusning.. hela grejjen ter sig totalt meningslös & allt jobb är bara att slänga i återvinningen... mörker ... åska ... & lakrits.... jag hatar lakrits... hela mitt liv är som en enda stor påse gott & blandat.. fast bara med lakrits då...

Det är då jag påminns om att jag har mött dippen... den där jävla lakritsdippen som sitter som en stor fet jävla propp & bara är i vägen... Jag måste vänta en vecka innan hjulen kan börja rulla & det är bara att aceptera... & jag måste dessutom hålla mej i skinnet... va jääävligt lugn sansad & trevlig... faan !

Det hade varit mycket bättre med tacodipp


Dipp= Tjock kall sås, används till många olika rätter, framförallt till smårätter och snacks.

Moment tju´två

Efter att ha varit galet förstående & nästan inställsam verkar det som att jag nästan är på väg att lyckas.... hade turen att ringa rätt, dom trodde på mej & äntligen fick jag en tid bokad... & lillo har sagt sig följa med.. Ingenting kan slå det här ! Nu jävlar ska vi få veta... eller nått

lördag 3 november 2007

Oj va guuuuulliga ni är !

Ja tänk att ni går in här fast jag inte skriver ett dugg.... jag är lite nomadiserad just nu... hamnar både här & där... mitt hem är under ombyggnad & jag har varit lite ute & yrat... nätet finns inte att tillgå... inte alltid ... men jag ser er... det gör jag... & ni gör mig så glad när jag ser att ni kommer hit & hälsar på... :)

måndag 22 oktober 2007

I Årsta vill jag bo.... där har jag min familj.. å jag hittar nästan ööverallt .. men Årsta har blivit kallt..

Jar lallar på den gamla Orup-dängan mendans jag svär i natten över att jag missat sista tunnelbanan & tvärbanan... Ja Nu har jag äntligen flyttat ut ur min lägenhet i Vasastan (det är stambytar-tider...) & lättad har jag funnit en plats på jorden (i Årsta) där jag kan pusta ut efter nån veckas fruktansvärt ihop-packande & inplastande av mina prylar & möbler hemma... Men jag har inte vant mig vid att passa sista tåget så jag verkligen tar mej hem... jag är van att bara knalla hem... & att hem ligger just runt kvarteret... så den här gången fick det bli taxi... jag vet att det går bussar, men jag skyller på min hosta & hoppar in i droskan..

& ni som inte va på Konserhuset igår missade den sista bejublade föreställningen med Gycklargruppen !

torsdag 18 oktober 2007

Det brinner i knutarna !

Jag är på praktik... jag jobbar... jag packar ihop hela min lägenhet iför stambytet... min symaskin går sönder... jag har ingen mat hemma... det kommer en massa trevliga typer & hälsar på & bara hänger... jag måste välja vad jag ska ha med mej & på mej dom närmsta 2 månaderna... jag ska flytta & va färdig här på lördag... & så ska jag göra ett kul jobb på söndag... jag är faktiskt liiiiite stressad nu ! Men det är galet kul : )
*
Update: Klockan är nu 21.45 & symaskins-akuten har ryckt ut & smidigt levererat en satans snygg & pålitlig Husqvarna från sent 50-tal... så nu fortsätter jobbet !
*
Update #2: Klockan är nu 02.14 & jag har sytt färdigt, härligt ! Jag ser mej omkring & ... ja hela mitt hem är faktiskt upp&ner vänt... svarta plastsäckar står huller om buller fyllda med kläder & tyger.... böcker, sladdar, cd-skivor, plastfickor, överfyllda papperskorgar.... & så dessa två enormt stora svarta draperier till råga på allt.... bäst att bara försöka somna ifrån alltsammans nu på direkten......
/ Natti-natti !

måndag 15 oktober 2007

Det kom ett mail ...

"Hej...!
hästen dog...självdog...! "
*
... så det blev inget sockenlappjobb ...

söndag 14 oktober 2007

.... Stambyte i antågande .....

... å jag drömmer om att det ska bli klart

fredag 12 oktober 2007

Veckans boktips !

Rosas bondgård av Åsa Böhme & Lisen Adbåge,
översatt till Nordsamiska av Ville Söderbaum
Rosa oapmedállu
*
En galen bok med ännu galnare teckningar. Texten är både på svenska & samiska så den har stor chans att bli årets julklapp..... släng genast in en beställning hos:
vil_soderbaum(snabel a)yahoo.se !
Han tar bara en hundring för denna fantastiska läs-upplevelse !
*
Updtate: Författaren hittade hit, i detta inlägg skriver hon om det :)
Här är adressen till hennes blogg: http://frokenfraknig.blogspot.com/

torsdag 11 oktober 2007

Min vän har blitt en "Sockenlapp"

I telefonen

  • Snowman: Vet du va jag har gjort idag !
  • L8:
  • Snowman: Jag har skjutit en hund
  • L8: Ha ha (nervöst skratt) eh jaha ?
  • Snowman: Ja & så hade visst deras häst problem med magen... så nu vill dom att jag ska skjuta den åxå...

.... alltså har Snowman gått å blitt Sockenlapp helt plötsligt..

... vilket betyder att han utför den föraktade sysslan att flå hästar och hundar åt bönder i socknen. Ett jobb som förr utfördes av samer i de olika socknarna...

- Ingvar Svanberg skriver om sockenlappar i boken Samisk etnobiologi:

" "Lappen skall ta livet av kattor såväl som av andra djur, emedan det anses som något opasssande för en riktig människa", uppges det i en protokollbok för Uppsala Landsmålsförenings norrländska fackavdelning i samband med folktro om katter."

onsdag 10 oktober 2007

Oups ! Det blidde ett par Dr Martens....

Snygga snygga snygga !
*

Update: Dessutom är dom galet sköna åxå ! Jag vill aldrig ta dom av mej ... & det är blixtlås så OM man vill ta dom av sig... ja då går det lekande lätt ! Inte som förr i världen när man fick kämpa med plastpåsar på fötterna för att få bootsen på sej... & sedan ha minst två man till hjälp för att få av dom... Nä guuu va skönt det är med moderniteter !

söndag 7 oktober 2007

Fokus nr 32

Tiningen Fokus har i sitt senaste nr ett bejublat bildreportage, bilderna tagna av Johanna Henriksson. Gå in & titta, skrolla ner en bit på sidan så hittar du bildreportaget, klicka här & kolla mej i dom snygga pjucken !


tisdag 2 oktober 2007

Verbh - Märit Frändén, Björn Lundqvist & Karin Wilson strukturerar upp sydsamiska verbh !

Jag var i Uppsala en sväng & lyckades få tag på ett härligt exemplar av en färsk verbhandbok. Den är inte bara snygg den är åxå "ett oumbärligt referenshjälpmedel för alla som kommer i kontakt med sydsamiska" . Synd bara att den inte är på nordsamiska eftersom det är lättare att komma i kontakt med höll jag på att säga.... men jag får väl säga som såhär: det vore lite härligt med en sånhär fint strukturerad bok på nordsamiska åxå ; )
/ Kiitos Björn
*
Update: recensera här

lördag 29 september 2007

Regn & gröt ....

Vaknar & det är mörkt ute .... mörk mesost på mörkt bröd till frukost ... kusinen äter mörk gröt & laddar för loppet... måste ut en sväng i morgonens halvmörker & få imej lite syre..

fredag 28 september 2007

Stoor-Helg i antågande ...

Min kusin & syrran till nyblivna Jojkdoktorn Krister Stoor har kommit på besök & avhandlingen ligger på köksbordet.. kan bli en härlig helg av inte bara lidingölopp utan även familje-skvaller & liten släktträff av stoor dignitet !

tisdag 25 september 2007

Gjennomsnittet ligger på 0 av 10 riktige..... så gör testet & ..


... fixa till statistiken nu !

"Jag underhåller Sápmi"

En film av : L W Stoor

I rollerna : Ville

Manus & regi : L W Stoor & Ville

Kamera & teknisk bearbetning L W Stoor Productions

*

Skitsamma... jag tycker den är bäst såhär på sniskan... titta & njut !

*

måndag 24 september 2007

Oj, Jag gjorde en film !

En alldeles fantastisk liten skapelse... men jag måste vrida på den innan jag kan lägga ut den här...

torsdag 20 september 2007

Ossian Elgström.... jag är besatt

I boken Lappalaiset inleds kapitlet "Jukkasjärvi" med denna bild på en sådan härlig karl, underbart !

Lite ren-porr

Men min besatthet kommer sig nog av alla fantastiska teckningar & akvareller med galen material-kännsla... otrolig detaljrikedom... en guldgruva för en slöjdare... jag bara dregglar...
*
Kunde bara inte låta bli.. besöket i antikvariatet slutade i ännu ett köp av en Ossian Elgström bok.... Skrivna på 20-talet i en rasbiologisk era & med massor av totalt politiskt inkorekta beskrivningar av människor är dom kanhända helt passé... men det skiter jag i... jag bara ääääälskar dessa böcker: Hyperboreer, Lappalaiset & Karesuandolapparna!!!

onsdag 19 september 2007

Panorama problem


Ok, jag lyckades fixa till en panorama bild... men jag kan faan inte komma på hur man med några enkla knapptryckningar fixar till kanterna..... faan faan!

tisdag 18 september 2007

Rättstavning på samiska !!!

Ok, nu är det bara att ladda ner & använda... kan behövas när man försöker stava rätt på samiska... 1000-tack Joseph för tipset på tåget!!!

Tillbax i Stockholm

Lämnade regniga Kiruna med tåget i förrgårkväll. Delade hytt med ett gäng nyiryckta kvinnliga militärer & en bekanting fr Stockis som varit i Kauto & Alta, trevligt trevligt ! Lyckades sova riktigt bra. Tog en frukost i Restaurangvagnen & träffade på min kompis från ön´s lillasyrra som hade försökt bestiga Kebnekaise men inte kommit ända upp.... Sedan Rudiegirls fördelsedax-kalas i Årsta... tog gaaaalet lång tid att ta sig dit... tunnelbanan hade fuckat upp totalt... Telefonen har fått tuppjuck & ringer som galning... sedan ämnesdiskusioner i natten

fredag 14 september 2007

Aitijokk 2007 ....

.... ja det blev ju inte helt som jag tänkte.. men såhär såg d ut

torsdag 13 september 2007

Jag var en överraskning !

Gulliga gulliga gulliga kusiner jag har!!! Jag chockade dom lite smått när jag dök upp i kvälls-solen... fast imorrn när jag ska ut & härja... ja då ska d visst spöregna.... tyypiskt...

17 timmars tågresa genom Sverige.....

Ja & nu är jag på plats i byn.... fast jag har inte riktigt givit mig till känna ännu.... tar det lite lugnt hemma hos Snowman en stund... testar hur bredbandet funkar & tjyvkikar på mina kusiner genom köksfönstret... hi hi

söndag 9 september 2007

Platt-TV .......

Nä jag ser hellre på Tjock-TV !
Jag har nu levat utan TV sedan i februari & jag har konstigt nog inte saknat den ett dugg. Jag har av någon outgrundlig anledning inte heller kollat på film.. har väl inte riktigt trott på att det skulle kännas OK att kolla i datorn.. Men häromdagen fick jag låna en DVD-film av Rudiegirl (som tittar extremt mycket på film & länge uttryckt stor oro över att jag inte hänger med i några som helst samtalsämnen nuförtiden) & idag när jag promenerade förbi videobutiken så hyrde jag faktiskt en film.
*
Jag har nu kommit fram till att det går alldeles utmärkt att kolla i datorn & att min fotölj i hörnet passar alldeles fantastiskt att sitta å kolla i... härom dagen såg jag alltså Gangsters som var apbra & skitsnygg, & idag såg jag Efter brylluppet & nu undrar jag hur jag har kunnat låta bli att kolla film på så länge...
*
Slötittade även på fotboll utan ljud i lördax & kom fram till att det är Tjock-TV som gäller, så om jag nu får en galen idé i vinter om att köpa TV... ja då blir den inte platt... den blir tjock... om det nu går att få tag på nån vill säga....

torsdag 6 september 2007

A´m A Dog !

Jag blev en sånhär Griffon Vendeen....
Gör testet hos Maria.. se va du blir !

torsdag 30 augusti 2007

Hoppilandkalle

Jag var ute på havet & jobbade idag...

Vi åkte genom Djurgårdsbrunnskanalen & såg huset där jag föddes...

Vi landade på Fjäderholmarna & träffade min klasskompis...

Snygga snygga båten ...


.... Samtidigt som det snöar i Kiruna... (hälsar Snowman)

söndag 26 augusti 2007

on request :

green-rabbits

lördag 25 augusti 2007

Sport-Disco-Lyx-Plånbok

Äntligen fann jag den... jag har gått omkring med en halvtrasig äcklig läder-pluska alldeles för länge nu.. passar inte alls in i min style har jag tyckt... men det är fan svårt att hitta nått snyggt... Men denna lilla fantastiska tingest doftar både lite skrädderi, lyx & sportighet.... jag var bara tvungen att slå till.... den ligger som fisken i vattnet i min halvnya Sport-Discoväska i typ kevlar eller så i min extremt snygga svarta moderna fjällräven-rygga..... Styyyyyyle !

torsdag 23 augusti 2007

Elvis lever hemma hos mej !


Väcks upp av att stereon dånar ut "Only The Strong Survive" & till frukosten får jag höra att: "Elvis dog den dagen jag föddes... du vet väl va det betyder ! " .... ehhh.. att jag har missat din födelsedag tänkte jag... Eller ?!

tisdag 21 augusti 2007

Idag råkade jag gå å klippa mej !


Jag stod inte ut en minut till i mina slitna ljusa testar..... hoppade in hos frisören på hörnet & blev mörkhårig & snygg & fick liiiiite lite kortare hår.... ja det känns myyyyycket roligare nu !

*

Update: Prexis som jag skulle ta mej en liten tupplur... då kom jag på att jag inte fick brillorna med mej från frissan.... så det var bara att lunka ner & hämta dom innan frisören stängde & gick hem.... jag fick mina brillor & danske frisören skrattade.... sen gick jag till konsum...

måndag 20 augusti 2007

And the winner is..................... : !!!!!!!!

Här är beviset... man kan knapt tro att det är sant.. men kolla in :
http://villle.blogspot.com/2007/08/dat-googlefight-siidu-maid-mon-lven.html

(det skylls på att det är nått fel på googlefight-sidan... men men...... ; ) )

*
Update: Jo så fick jag en hälsning fårn Snowman som är i Danmark & jobbar... han har det så bra hälsar han. Han har blivit en riktig Kosmopolit vill jag lova ! (Kosmopolit (av grekiska: kosmos, världen och polites, medborgare) används i ett politiskt sammanhang för att beteckna den fosterlandslöse,

söndag 19 augusti 2007

Jag hoppar in som Kapellmästare !

Ja jag syr kapell alltså.... verkligen inte lätt... kapellväv är närmast skottsäkert & stort & stelt, vilket inte gör d så kul att jobba med.... men förhoppningsvis så fick jag till det.... & ateljén doftade starkt av nykokat äppelmos, vilket gjorde hela operationen lite lättare.

*
Update: & det var snubblande nära att jag nyss skulle ryckt in för att hjälpa Fråga Olle.... det kan löna sig att var mångsysslare!!!

onsdag 15 augusti 2007

Ok, nu lever min dator igen !!!

Herreguuud vilken pärrrs !
Bara tackvare den underbara mannen i Bergshamra är jag på banan igen... nu är allt fixat.. nya & gamla program... ett ok utseende som jag känner mej hemma i... nu ska bara allt annat in i datorn igen.. .... undrar egentligen vad som gick förlorat.... jag orkar inte riktigt komma ihåg vad som fanns.. så jag inbillar mej att det inte var så farligt.. men det tog galet mkt energi.....

*
Takk takk takk L-M, jag är dig evigt takksam !!!
*
& ett lycka-till skickas till Snowman som drar till Danmark img! Hoppas du får d najs & lycka till med din dator som åxå rasade.... tekniken ger visst upp överallt..

tisdag 14 augusti 2007

..... & min dator är död.......

.... va det verkar..... alla mina maskiner verkar ge upp iår......

måndag 13 augusti 2007

Jag tycker om så mycket... men......

Här är några saker som jag verkligen inte gillar:

  • Lakrits & lakrits-shots
  • Salmiak
  • Selleri (rå)
  • Anis
  • Turkisk peppar
  • Fänkol nej jag menar Fänkål !
  • Spansk körvel

söndag 12 augusti 2007

Veteost On Recuest, Jonte this Is 4 U

Ja, såhär ser den då alltså ut.... min nya veteost.... den är en avskuren bit av en såndär låååång ost.... som en jättelimpa lixom... typ en halvmeter... fast det här är bara en liten bit av den dårå... Jag har faktiskt glömt va den konstade... den var nog inte så hysteriskt dyr... men den finns alltså i den Grekiska putiken i Hötorgs hallen.... jag kollar igen nästa gång jag köper... jag är helnöjd !
*
PS..... 1000 takk maria för hjälpen !

lördag 11 augusti 2007

Veteost på hötorgshallen

Ja, då har jag äntligen hittat till den grekiska butiken i hötorgshallen. Veganerna i skolan har tipsat mej om veteost för länge länge sedan.... & nu kom jag mej äntligen för att köpa ost helt utan risk för laktos-hysteri..... & den är god åxå !

fredag 10 augusti 2007

Blodplättar till middag

Undrar om jag har en släng av järnbrist...... jag vill iallafall bara ha leverpastej..... blodpudding & idag var jag tvungen att slänga ihop blodplättar till middag... paprika innehåller väl åxå järn va... det vill jag nämligen åxå äta.... mmmmmm

onsdag 8 augusti 2007

Nyyyyyyy Steeeeereoooo !!!!!

Kolla nu i nedre vänstra hörnet! Där lyser min lilla svarta snygga bra nya stereo som jag inhandlade idag helt spontant. Äntligen låter det som det ska i min lya. Fantastiskt ljud ur snygga små högtalare. Lite modernistisk 80-tals anda över anläggningen.... hur det nu går till... men sådan är ändå kännslan. Ser så snyggt ut i mitt fönster.... mmmmmm
*
Grill öppnade för hösten idag & Gramatikkern & jag lallade in där efter en lång men bra arbetsdag. Ett glas rosé & drömmar om en värld med nya fantastiska ord..... nu sova till fatastisk musik....... g´natt g´natt

tisdag 7 augusti 2007

nysningarnas tidevarv är här & nu !

Nyser så mycket. Nosen rinner. Det känns varmt innanför ögonlocken. Det är mitt i sommarn & jag varken vill eller har tid att bli förkyld...... så det måste va nått annat!

fredag 3 augusti 2007

Sailor-Stajl

OK, nu har jag funnit en anleding att gå klädd i vitt....... nämligen sjömanskragen.... Kalle Anka-krage är ju huuur snyggt som helst. Jag sydde 2 stycken igårkväll.... dom skulle ha använts på en TV inspelning idag... men tillfället regnade bort...
*
När man nu inte fick ut & åka fin båt så passade jag på att fiska upp mina små söta kusiner från Krokvik & Rautas som hängde i City under dagen. Extremt najs att ha dom här på lunch innan dom rusade iväg till tåget!

onsdag 1 augusti 2007

Jaguar till Waxholm

Kollade in hur tygerna klarat sig på turnén... fick åka snygg-jaguaren dit.... det måste se bra ut till TV inspelningen... Det såg bra ut... (både färden dit & scenografin) lite svart gaffa-tape runt scenkanten bara så! Svart Silver Tape....... det måste vara den bästa universalmedicinen av alla !

måndag 30 juli 2007

Andy McCoy é Coooool ! Även om han heter Antti Hulkko

Gå in här & lyssna på Mind Over Matter !

söndag 29 juli 2007

Siwan !